ارزشیابی در پایان هر درس = 40 درصد راندمان بیشتر
شاید در همین سال تحصیلی 78-88 در 20 کلاس کاملا متفاوت و 8 مدرسه کاملا متفاوت تر، از شاهد گرفته تا مدارس چند پایه، در حاشیه شهر حضور یافته ام و نکات قوت و ضعف زیادی در تدریس همکاران فرهنگی مشاهده کرده ام.
یکی از مهمترین ضعف های موجود در کار معلمان این بود که در پایان هر جلسه از آنچه درس داده بودند ارزشیابی، جمع بندی و نتیجه گیری به عمل نمی آوردند و در نتیجه مشخص نمی شد که دانش آموزان کدام قسمت را یاد نگرفته اند. هر دانش آموز با سیل عظیمی از مطالبی که یاد نگرفته بود (و معلم هم متوجه این امر نشده بود.) از کلاس خارج می شد و بعد هم در امتحانات پایان ترم با یک نمره تک رقمی باعث سرافکندگی افراد زیادی می از جمله معلم می شد.
اگر هر معلم در پایان هر درس که تدریس می کند، سوالاتی از درس تدریس شده، بپرسد ( البته باید سوالات به گونه ای باشد که در حیطه های بالاتر مثل کاربرد ، ترکیب؛ تجزیه و تحلیل و قضاوت و ارزشیابی باشد. ) و دانش آموزان جواب دهند دو ثمره و فایده شمرده خواهد شد : اول این که مطالب تدریس شده در ذهن دانش آموز طبقه بندی می شود و به راحتی یادآوری شده و دوم این که اگر دانش آموزان نتوانند به یک سوال پاسخ دهند، معلم متوجه ضعف آنها می شود و بدون هیچ گونه تهدید، مطلب را دوباره برای آنها باز می کندو با توضیحات بیشتر و استفاده از راههای مختلف مطلب را در ذهن دانش آموز نهادینه می کند.
بله؛ ما می توانیم فقط با یک ارزشیابی ساده در آخر هر جلسه درس میزان راندمان کلاس خود را بدون هیچ گونه اغراق به اندازه 40 درصد افزایش دهیم و شاهد شکوفایی استعداد دانش آموزان و نمرات درخشان آنها در پایان ترم باشیم.